Skip to content

Sensorer som optimerar städningen

Smart sensorteknik vänder upp och ner på städbranschen inom några år. Förändringen har redan börjat. 
DIS-4-1

– Övergången blir enkel eftersom teknik tillför stort värde, och för att chefer under 2020 har förstått att lokalvårdaren är samhällskritisk. Utan lokalvårdaren stannar Norge, säger Jan Kristensen som är försäljnings- och marknadschef på Datec.

Smarta sensorer kopplade till städsystemen avslöjar snabbt var det finns behov av städning, och vilka rum eller områden som inte används. Datec är marknadsledande inom detta område och har länge visat att behovsbaserad städning med sensorstöd är framtiden. 

 

Enorma fördelar med sensorer

Sensorerna kommer från det norska sensorföretaget Disruptive Technologies. Tillsammans har Datec och Disruptive skapat konceptet som gör att det går snabbt och enkelt att ansluta sensorer i lokaler, och därefter skapa regler och automatiseringar som gör att både städchefer och lokalvårdare får en mycket mer produktiv arbetsdag.

– Kunderna upplever enorma fördelar med detta system. Erfarenheterna vi gör i Norge saknar motstycke internationellt, säger Kristensen. 

Vi har pratat med flera av våra kunder om digital och behovsprövad städning. Läs om deras erfarenheter i vårt faktahäfte. 

 

Kräver en omställning

Att gå från frekvensbaserad städning till behovsbaserad med användning av sensorer kräver en digital omställning av alla involverade. Det gäller såväl chefer som servicepersonal och användare. 

– Det är en omställning som det är viktigt att branschen prioriterar. Städningen digitaliseras för långsamt, och potentialen är enorm. Digital och behovsbaserad städning säkerställer effektivare rutiner, synliggör det viktiga arbete som lokalvårdaren gör och ser till att arbetet dokumenteras noggrant, säger han. 

Nyckeln för att lyckas är att ta första steget. Därefter måste man underlätta för information, engagemang och utbildning, så att alla i värdekedjan är bekväma med systemet.